Duurzame stof om over na te denken

18 okt

Duurzame stof om over na te denken

Op dinsdag 9 oktober liep ik om 12.00 uur Huis aan de Dijk binnen. Ik had me opgegeven voor de workshop ‘Duurzame Loopbaan’ en dacht dat ik een middag tegemoet ging met leeftijdsgenoten die zich misschien ook afvragen hoe ze fit en vrolijk door blijven werken tot aan hun pensioen. Dat bleek totaal niet het geval te zijn.

We zaten met een groep van zes mensen, variërend in leeftijd en allemaal met een ander vertrekpunt. Het motto van de workshop was dat van Pippi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan” en de middag werd gerund door Peter van Leusden en Pauline van Tongeren.

We kregen drie vragen. “Wat wilde je worden als kind?”, “Wat doe je nu?” en “Wat wil je later worden als je groot bent?”. Mooie reacties volgden. Sommigen doen dat wat ze altijd al hadden willen doen; anderen zijn in hun huidige baan gerold zonder dat dit hun oorspronkelijke idee was. Mijn ambities als kind om boer te worden heb ik niet waargemaakt. Wie weet is dat iets wat ik kan doen als ik later groot ben.

Daarna kwam de vraag: “Hoe krijg en houd jij inspiratie om naar je werk te gaan?” Ook dit gaf aanleiding tot een boeiend gesprek. Iets - in welke zin dan ook - voor een ander betekenen, bleek voor de meesten de belangrijkste inspiratiebron. Komt dat even goed uit in de hulpverlening!
Daarna stelde Peter een erg fraaie vraag: “Voor welke rol moeten ze jou vragen en welke aspecten spreken je daarbij het meest aan?” Achteraf bekeken was dit dus een uitgelezen kans om te zeggen dat de rol van Lid van de Raad van Toezicht dé rol voor mij was, maar op dat moment kwam dit alleen niet bij me op.

We wisselden ook nog even met elkaar uit welke ontwikkelingen binnen de organisatie en de maatschappij voor ons belangrijk zijn en ons werk beïnvloeden. Waarin willen we onszelf nog ontwikkelen en welke afspraken gaan we met onszelf maken na deze bijeenkomst om in beweging te komen rondom onze duurzame loopbaan? De afsluitende hamvraag was dus: “En nu?”
 
We hebben afgesproken over een paar maanden nog eens te brainstormen; gewoon om onszelf scherp en warm te houden. Het waren boeiende en inspirerende uren die ik iedereen kan aanraden. Het is goed om bij jezelf stil te staan en te bedenken waar je goed in bent, wat je wilt en wat je daar voor nodig hebt. Door alle verhalen en de zorgvuldige begeleiding ging ik met een goed gevoel de deur uit. Duurzame stof om over na te denken.

Deel deze post op: