Home-run voor de Social Run

09 jul

Home-run voor de Social Run

Van je werk naar huis hardlopen. Waarom zou je dat doen? 

13 mei 2019, een dag met het thema ‘Zin in zorg’, brengt ons samen met de vraag: “Hoe kunnen wij bijdragen aan een positiever beeld over mensen met een psychische aandoening?” Dit naar aanleiding van de media-aandacht rondom de, door hen zogenoemde, ‘verwarde medemens’. Door de benadering van de media maken wij ons zorgen dat het onbegrip voor mensen met een psychische aandoening groter wordt. Een manier om begrip te creëren is het bespreekbaar maken van psychische aandoeningen. Dat dit nog niet zo simpel is, blijkt wel uit de voorbereiding van dit blog. Sanne heeft enkele maanden gekampt met depressieve klachten. Dit niet noemen voelt hypocriet, maar de drempel om dit wel te doen is hoog. Om deze reden belde zij iemand om te sparren. Een citaat uit dit gesprek:

“…Moet je dit nu wel doen in een blog, dit is erg persoonlijk en staat voor altijd op internet. Wat als je nog eens gaat solliciteren, dan wordt het misschien tegen je gebruikt…” 

En dit is nu precies het probleem! 
Door deze gedachte is de drempel groot om psychische problemen bespreekbaar te maken. De angst dat mensen alleen nog maar de psychische aandoening zien terwijl de ernst van de psychische aandoening en de invloed daarvan op iemands leven, verschillend kunnen zijn. Het zegt niets over de kwaliteiten die iemand (ook) heeft. 

De stichting Samen Sterk Zonder Stigma zet zich in om het taboe op psychische aandoeningen te doorbreken. Om deze reden nemen wij, met veel plezier en enthousiasme, deel aan de Social Run: een non-stop estafette run. Er wordt een afstand van ruim 555 kilometer afgelegd in 48 uur. Dit geeft antwoord op de vraag: “Waarom zou je van je werk naar huis hardlopen?” 

Om geld in te zamelen voor ons team dat meedoet aan de Social Run, Team GGZ Overijssel, hebben wij op 5 juli van de Steerne in Deventer naar huis gelopen. Team GGZ Overijssel is een samenwerking van medewerkers en cliënten van Mediant en de Dimence Groep. Het geld dat wij ophalen gaat naar diverse projecten van de stichting Samen Sterk zonder Stigma, te vinden op de website. Voorbeelden zijn een theatervoorstelling, voorlichting, boeken over psychische kwetsbaarheid, een dichtbundel, podcasts, het spel ‘een steekje los’ en het psychiatrie café. Team GGZ Overijssel is te vinden en te sponsoren op de website van Team GGZ Overijssel

Vrijdag 20 september starten wij de Social Run rond 14.00 uur in Soest. In de avond komen wij aan in Deventer waar een ‘pleisterplaats’ georganiseerd wordt door de Dimence Groep. Voor de volledige route zie de website van Social Run 2019. Het team neemt een tracker mee tijdens het weekend. Jullie kunnen ons volgen via de website!
 
                 

                  Janneke en Sanne


 

Deel deze post op: