Ongelukkig

18 apr

Ongelukkig

Mijn leven is oké. Ik kan ermee omgaan en het is geregeld ook echt leuk. Ik ben regelmatig blij. Maar gelukkig ben ik niet. Eigenlijk heb ik me nooit gelukkig gevoeld. Vroeger vond ik dat erg. Ik dacht dat er iets mis met mij was.
Blijkbaar zijn er meer mensen zoals ik. Een daarvan is Matthew Inman. Onder zijn alias ‘The Oatmeal’ heeft hij de strip ‘How to be perfectly unhappy’ uitgebracht. Hij legt hierin ontzettend invoelbaar uit dat geluk niet zwart-wit is, maar een schaal met oneindig veel punten.
Ergens in het midden van deze schaal tik ik als een perpetuum mobile op en neer, zonder ooit de top te bereiken. Maar ik weet niet of ik dat überhaupt wel wil.

Zoals in de strip heel mooi uitgelegd wordt impliceert ‘gelukkig zijn’ namelijk iets definitiefs. Het einde van een reis. Voor mij zou doorleven weinig toegevoegde waarde hebben als het ‘hoofddoel’ bereikt is. Misschien ben ik wel bang voor geluk, omdat ik het als een mogelijk einde van mijn levensreis zie, terwijl ik nog zoveel kan en wil doen.
Ik wil werken en leren en schrijven en schilderen, tot mijn handen pijn doen en mijn ogen wateren, tot mijn brein niet meer werkt en mijn lichaam het opgeeft. Niet omdat het me gelukkig maakt, maar omdat het me momenten van voldoening geeft die in het geheel niet opwegen tegen de moeite die ik erin gestoken heb. Ik creëer, zodat iets van mijzelf doorleeft nadat ik er niet meer ben. Ik ben dokter, zodat mijn bestaan nut heeft gehad.

Ik was misschien niet gelukkig, maar wel waardevol.
Ik voegde iets toe.
En ik was blij dat ik leefde.

Deze blog is gebaseerd op de strip ‘How to be perfectly unhappy’ van The Oatmeal.

Ik schrijf blogs over multimedia. Kent u films/beeldende kunst/verhalen/muziek/(computer-)spellen met een psychiatrische of psychologische insteek, die volgens u meer aandacht verdienen? Deel deze dan  in de reacties of stuur mij een mail.

Deel deze post op: