Aan de slag als ervaringsdeskundige bij de Dimence Groep

Heb je zelf te maken (gehad) met psychische problemen en wil je je ervaring graag gebruiken om anderen te helpen? En zeggen mensen in jouw omgeving dat je geschikt bent om als ervaringsdeskundige aan de slag te gaan? Misschien is ervaringsdeskundige bij de Dimence Groep dan iets voor jou.

Waarschijnlijk heb je veel vragen over het traject tot ervaringsdeskundige. Hieronder lees je het antwoord op de meest gestelde vragen.
 

De ervaringsdeskundigen van de Dimence Groep hopen je hiermee een beetje op weg te helpen in je zoektocht om jouw waardevolle ervaringen in te zetten om anderen te ondersteunen in hun proces.

Succes!

1. Voordat je aan de opleiding kunt beginnen, moet je eerst goed in balans zijn. Maar wat houdt dat precies in?

Dat betekent dat je zelf geen intensieve behandeling meer volgt, zoals bijvoorbeeld EMDR, en grip hebt op je eigen proces. Wanneer je kijkt naar de fases van herstel:

  1. Overspoelt worden door de aandoening;
  2. Worstelen met de aandoening;
  3. Leven met de aandoening;
  4. Leven voorbij de aandoening.

Je moet voor het volgen van de opleiding minstens bij fase 3 zijn, maar dit is altijd een individuele afweging.

2. Mag ik dan helemaal geen afspraken meer hebben met mijn hulpverlening?

Zeker wel! Alleen is deze hulpverlening bedoeld als onderhoudsbehandeling/ondersteuning en vinger aan de pols.

3. Hoe weet ik of ik er klaar voor ben om met mijn ervaringen aan het werk te gaan?

Wij adviseren je om ervoor te zorgen dat er een basis is waarin je al kennis hebt gemaakt met het delen van je ervaringen vanuit je patiëntenrol in verschillende situaties en groepen.

Je kunt de training ‘Herstellen doe je zelf’ en/of ‘Werken met eigen ervaring’ volgen. Dan merk je of je al voldoende gevorderd bent in het proces van inzicht, acceptatie en zelfstigma. Het is nog beter als je daarbij of daarna vrijwilligerswerk doet waar je je ervaringen als cliënt kunt inzetten. Bezoek bijvoorbeeld de landelijke dag van de ervaringsdeskundige om je te oriënteren en kijk eens goed rond op het internet welke mogelijkheden er zijn.

Meer informatie vind je op:
ttps://www.hee-team.nl/cursusaanbod/werken-met-eigen-ervaring of

https://www.herstelintwente.nl/ervaringsdeskundigheid/14-aanbodtwente-ervaringsdeskundigheid/20-herstellen-doe-je-zelf

 

4. Wat voor vrijwilligerswerk zou ik kunnen doen en waarom is dat zo belangrijk?

Je kunt vrijwilligerswerk doen bij een zelfregiecentrum of herstelacademie, bijvoorbeeld bij FOCUS in Zwolle, Vriendendiensten in Deventer, Mens door Mens in Almelo, Ixta Noa in Enschede. Binnen de Dimence Groep hebben wij WerV, het aanspreekpunt voor mensen die vrijwilligerswerk willen doen. WerV kan samen met jou kijken naar welke activiteiten geschikt zijn om ervaring op te doen. Kijk op de website www.wervdg.nl

Door je in te zetten als vrijwilliger krijg je ook een idee over je eigen belastbaarheid. Je gaat ervaren hoeveel energie het kost om weer te werken in een team en om opbouwende adviezen te krijgen. Ook merk je of het je lukt om in balans te blijven met je werk als vrijwilliger, je thuissituatie en je eigen proces.

5. Welke opleidingen zijn er gericht op het vak van ervaringsdeskundige?

MBO

Op MBO-niveau wordt op het ROC in Hengelo de cursus ervaringsdeskundige gegeven : zie website https://www.rocvantwente.nl/voor-volwassenen/werk-en-loopbaan/Ervaringsdeskundigheid--LEON-.html

De lessen worden verzorgd door ENDOOR: https://www.endoorleren.nl/cursus/3242/ervaringsdeskundigheid-leon

Deze cursus duurt 1 jaar en je hebt hiervoor een stageplek nodig.

HBO

Op HBO-niveau wordt de landelijk erkende opleiding gegeven bij het Saxion in Deventer, Fontys in Eindhoven of bij de Hanze hogeschool in Groningen. Dit is een duale opleiding die 2 jaar duurt en je studeert dan af op HBO 5 niveau.

Voorbeeld Saxion: de HBO Associate Degree Ervaringsdeskundigheid in Zorg & Welzijn, zie website https://www.saxion.nl/opleidingen/deeltijd/associate-degree/ad-ervaringsdeskundigheid-in-zorg-en-welzijn
Ook voor deze opleiding heb je een werkplek of stageplek nodig.

6. Hoe vind ik een stageplaats of werkplek?

Je moet, net als alle andere disciplines zoals bijvoorbeeld verpleegkundigen, en psychologen, solliciteren naar een stage- of werkplek via onze vacaturesite.

Om in aanmerking te komen voor een stageplek bij de Dimence Groep, kun je solliciteren via een van onze vacatures die op de website staan https://vacatures.dimencegroep.nl/ of contact opnemen met het stagebureau van de Dimence Groep.

Heb je een stageplaats binnen de Dimence Groep, dan word je altijd ondersteund door een ervaren ervaringsdeskundige als stagebegeleider.

7. Wordt de opleiding vergoed?

Deze wordt meestal niet vergoed, dus denk goed na of je er klaar voor bent en of je het aan kan.

Kosten voor MBO leergang:

Prijs: € 3841,75 (inclusief BTW).  Prijs: € 3175,-  (vrijgesteld van BTW) * Wijzigingen voorbehouden.

* Indien je werkzaam bent voor een zorginstelling en deze werkgever betaalt, ontvangt deze een factuur van ROC van Twente van € 3175,- (vrijgesteld van btw). Op het inschrijfformulier kun je de gegevens van je werkgever invullen.

Subsidie en tips:

Voor een vergoeding of tegemoetkoming in de studiekosten kun je een aanvraag doen bij de: 'Dokter Wittenberg Stichting', bij de Gemeente via het werkdeel van het 'participatie budget' of het UWV. Je kunt de instelling waar je stage loopt vragen om een baangarantie of baanintentie alvorens je een aanvraag indient bij de gemeente of het UWV. Dan is de kans dat zij (een deel) vergoeden groter.
LET OP: Endoor | ROC van Twente gaat niet over subsidieaanvragen of het regelen van de stages.

Kosten voor HBO:

Voor een opleiding bij Saxion moet je wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld betalen. Hoeveel collegegeld je moet betalen is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Het standaard wettelijke collegegeld voor 2020-2021 voor de Ad Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn bedraagt € 2.143. * Wijzigingen voorbehouden

Meer informatie over de (bijkomende) kosten, kun je uitgebreid terugvinden op https://www.saxion.nl/opleidingen/deeltijd/associate-degree/ad-ervaringsdeskundigheid-in-zorg-en-welzijn

8. Wat zijn de toelatingseisen/-voorwaarden voor het volgen van de opleiding?

Voor zowel de cursus op MBO-niveau als de HBO-opleiding gelden enkele toelatingseisen

ROC van Twente

  • Mbo werk- en denkniveau;
  • Intakegesprek op basis van de uitslag van de talentscan;
  • Deelgenomen aan een herstelcursus;
  • Stabiliteit in eigen herstel gedurende minimaal een jaar (zicht op eigen stressvolle momenten);
  • Vrijwilligerswerk binnen Zorg en Welzijn;
  • In het bezit van laptop of computer.

Meer informatie over de eisen vind je via: https://www.endoorleren.nl/cursus/3242/ervaringsdeskundigheid-leon

Saxion

Om te beginnen met deze deeltijdopleiding, moet je voldoen aan de toelatingseisen. Daarnaast beschik je over een relevante praktijkomgeving. Voordat je wordt ingeschreven voor de opleiding, voer je altijd een studieadvies op maat gesprek. Dit gesprek is zowel informerend als adviserend.

Welke toelatingseisen er nog meer gesteld worden, kun je uitgebreid terugvinden op: https://www.saxion.nl/opleidingen/deeltijd/associate-degree/ad-ervaringsdeskundigheid-in-zorg-en-welzijn/toelating

Voor informatie over de opleiding bij één van de andere hogescholen, verwijzen we je graag door naar de website van die betreffende hogeschool.

9. Heb ik echt een opleiding nodig voor een betaalde baan bij de Dimence Groep?

Ja! Binnen de Dimence Groep worden alleen gecertificeerde (MBO-) en gediplomeerde (HBO-) ervaringsdeskundigen aangenomen.

Binnen de Dimence Groep zijn alle mensen die werken als ervaringsdeskundige betaalde krachten. Daarnaast kennen we ook vrijwilligers die ervaringskennis hebben opgedaan in een patiëntenrol.

10. Hoe werk je in de praktijk? Kan ik gaan werken op een plek waar ikzelf opgenomen of in behandeling ben geweest?

Het antwoord op deze vraag is niet zo gemakkelijk. Het is niet ondenkbaar, maar het is erg belangrijk dat, als je met een team samen gaat werken, je als gelijkwaardig gezien wordt en jij jezelf ook zo opstelt. Wanneer je ergens als patiënt/cliënt geweest bent, is het soms lastig om van die rol los te komen. Je moet jezelf afvragen of je dit wilt.

11. Wanneer ben je eigenlijk ervaringsdeskundige in je vak?

De ervaringsdeskundigen van Dimence Groep hebben zelf een herstelproces doorlopen vanwege levensontwrichtende ervaringen en zijn ver genoeg gevorderd in hun eigen herstelproces, dat ze anderen op de juiste manier kunnen ondersteunen. Hiervoor hebben zij een opleiding ervaringsdeskundigheid afgerond waarin zij hebben geleerd hun ervaringsdeskundigheid professioneel in te zetten. 

12. Mag een ervaringsdeskundige zich inlezen in dossiers?

Een ervaringsdeskundige bij Dimence Groep heeft net als elk volwaardig lid van een team toegang tot dossiers.

13. Moet een ervaringsdeskundige tijd schrijven?

Ervaringsdeskundigen in de kliniek schrijven geen tijd omdat zij in de begroting zijn meegerekend bij het VOV personeel. Met andere woorden: de ervaringsdeskundigen worden gefinancierd vanuit de opbrengsten van de verpleegdagen. Om deze reden is tijdsregistratie niet nodig.
Ervaringsdeskundigen in ambulante teams dienen wel volledig tijd te schrijven. Er is (vooralsnog) geen norm afgesproken over het aantal cliëntgebonden uren.

14. Rapporteert een ervaringsdeskundige?

Ervaringsdeskundigen rapporteren door middel van een voortgangsnotitie, net als iedere andere beroepsgroep binnen het team.

15. Zit een ervaringsdeskundige ook bij overleggen?

Ja, een ervaringsdeskundige is net als andere hulpverleners aanwezig bij werkoverleg, moreel beraad, teambesprekingen, overdracht e.d. 

16. Welke instroommogelijkheden zijn er voor mensen die iets willen met hun ervaringskennis in hun cliëntenrol?

Er zijn instroommogelijkheden voor mensen met ervaring in een cliëntenrol om zich te laten scholen tot ervaringsdeskundige. Meer hierover kun je vinden op de pagina https://intranet.dimence.nl/Ook-bij-Dimence-Groep/Vakgroep-Ervaringsdeskundigen/Paginas/Beleid.aspx
Iemand kan altijd een opleiding ervaringsdeskundigheid volgen op eigen initiatief. Ook elke medewerker van de Dimence Groep die ervaring heeft in een cliëntenrol kan een opleiding volgen tot ervaringsdeskundige of tot zorgprofessional met ervaringsdeskundigheid. Een meerwaarde op de eigen huidige functie.