Inspiratiesessie

Datum: 
donderdag 08 september 2016
Locatie: 
Deventer, Lebuineskerk

Waarde(n)vol werken in de GGZ

In de prachtige Lebuineskerk in het centrum van Deventer begon het ochtendprogramma van de inspiratiesessie ‘Waarde(n)vol werken in de ggz’.

Dagvoorzitter Sabien Raams heette patiënten, verpleegkundigen, beleidsmakers, psychiaters, leidinggevenden welkom om gezamenlijk te praten over persoonlijke waarden en waar dit schuurt met de dagelijkse praktijk waarin zij werken.

Sabien Raams: ‘Betrokkenheid van mens tot mens vormt naast vakmanschap de kern van goede geestelijke gezondheidszorg. En dan in een goede mix. Dat is makkelijk gezegd, maar zoals veel dingen in het leven, moeilijker gedaan. Daar gaat het vandaag over. Over zoeken, worstelen, proberen, durven en doen. Die zoektocht is van alle tijden’.

Het ochtendprogramma werd gevuld vanuit een persoonlijk theoretische invalshoek door psychiater en opleider Gerrit Glas. Hij legde vanuit zijn eigen waarden uit waarom deze onlosmakelijk aan het werk zijn verbonden.

Gerrit Glas: ‘Het gaat meer om de mens in de ziekte, dan de ziekte in de mens’.

Gerrit enthousiasmeerde de aanwezigen vast te houden aan de eigen persoonlijke waarden en actie te ondernemen ondanks dat dit spanning oplevert in de dagelijkse zorgpraktijk.

Gerrit Glas: ‘Neem verantwoordelijkheid voor verandering, die gebaseerd is op de waarde van goed doen. Wed niet op één paard, zoek verbinding met verenigingen en netwerken die er al zijn. Laat je kwetsbaarheid zien, wees mens.’

Zie hier voor de presentatie van Sabien Raams

Zie hier voor de presentatie van Gerrit Glas

Jacobine Geel vatte het geheel mooi samen door zichzelf, de aanwezigen en het land eraan te herinneren dat het belangrijk is ons niet te laten leiden door systemen, maar terug te gaan naar waar het eigenlijk om draait, ‘de bedoeling’.

Jacobine Geel: Het gedoe (administratie) overschaduwt de bedoeling en maakt het soms zelfs onmogelijk. Menswaardige, duurzame, goede zorg is het doel. Die bedoeling moet weer in het centrum. Administratieve lasten verminderen is geen doel op zich, maar om de bedoeling weer in het midden te krijgen. We mogen geen genoegen nemen met alleen maar gedoe, we moeten ook verantwoordelijkheid nemen.

Dagvoorzitter Sabien Raams kondigde Psychiater Elnathan Prinsen aan met zijn verhaal, ‘Wat ik niet wil dat mij geschiedt, doe ik ook een ander niet’:

Sabien Raams: Maar als je nu vooral iets niet wilt? Of heel bang bent? In de war maar dat zelf niet vindt? Of getrouwd bent met iemand die ineens in de war lijkt maar dat zelf niet vindt? Of niet is? Of je bij hen thuis komt, als psychiater en als mens met de eed van Hippocrates op zak? Wat doe je dan? En hoe?

Psychiater IHT Elnathan Prinsen sprak samen met een patiënt en haar man openhartig over hun gezamenlijke ervaringen. Dit leverde een ‘mooi’ spanningsveld op tussen de wens van de patiënt in de crisissituatie, de mening van haar man, wat de wet voorschrijft en de beslissing die de psychiater uiteindelijk nam.

Reacties op het gesprek tussen Elnathan Prinsen, de patiënt en haar man:

“Wat gedurfd en knap dat Elnathan Prinsen persoonlijke waarden in een zaal vol kritische luisteraars zijn (persoonlijke) beweegredenen om te kiezen voor een methode die niet standaard is. In dit geval: iemand thuis behandelen en niet kiezen voor de makkelijke weg”

“Wat waardevol om het verhaal van patiënten te horen op deze dag. We zouden elke bijeenkomst samen met patiënten en naastbetrokkenen moeten organiseren”

“Indrukwekkend hoe open en eerlijk de patiënte haar echtgenoot en de behandelaar hun dilemma’s deelden met de aanwezigen.”

Met Arnoud Jansen als ‘reisleider’ kregen 25 aanwezigen een rondleiding in Almelo door Westerdok. De andere workshopleiders gaven op verschillende locaties op terrein Brinkgreven in twee workshoprondes indrukwekkende persoonlijke workshops waar veel ruimte was voor interactie en gesprek.

De dag werd afgesloten met een persoonlijke bijdrage door Marijke Groot over haar ervaringen in de ggz en een gesprek tussen alle aanwezigen over de ervaringen van de dag, hoe we persoonlijke waarden meer ruimte kunnen geven in onze dagelijkse zorgpraktijk. Woorden als ‘openheid’, ‘zoektocht’, ‘kwetsbarheid tonen’ en ‘met elkaar in gesprek blijven’ kwamen naar voren in de discussie.

Reacties over workshops en plenaire wrap-up:

 “Alie Weerman zeer bevlogen vrouw die heel duidelijk de waarde van ervaringskennis kan overbrengen.”

“Indrukwekkend openhartig verhaal van Marijke Groot over haar ervaringen bij Dimence”

“Zeer mooi, persoonlijk gesprek tussen Joost Walraven, patiënt en deelnemers. Vertrouwen kreeg een heel concreet gezicht.’

“Congres over schurende waarden met veel lef besproken”

“Prachtig hoe Sabien Raams haar eigen kwetsbaarheid durfde te tonen”

 

Zie het programma van 8 september 

copyright Annefloorfotografie