Artikeldatum

Aandacht voor de natuur zit echt jullie in genen

Werkbezoek provinciale stuurgroep Natuur voor Elkaar aan Dimence Groep

Afgelopen donderdag 9 juli mocht Dimence Groep gastgever zijn voor de provinciale stuurgroep Natuur voor Elkaar. De beweging in Overijssel die mens & natuur verbindt. Natuur voor Elkaar is een partnership tussen allerlei partijen met een sterke relatie tot de natuur. 

Buiten vergaderen

Vorig jaar tijdens de ondertekening van het partnerschap sprak gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher, onder de indruk van wat hij gezien en gehoord had, de wens uit om nog eens terug te komen. Na een eerder geplande afspraak vorig jaar december, die door de corona helaas niet door kon gaan, was het donderdag zo ver. Als gastgever hadden we voorgesteld om het formele gedeelte van de bijeenkomst buiten te laten plaatsvinden. Op de buitenvergaderplek op het Brinkgreventerrein. En hoewel hier een daar nog wat onwennig voelde om zonder stukken, beamers en “beschermende” tafels voor je te vergadering was iedereen zonder uitzondering zeer te tevreden over de mooi aangeklede picknicktafels (dank jullie wel Flora!) met daarop deel gerecyclede kussens gemaakt bij WLC Deventer. Hoewel het qua weer tot het laatst spannend bleef en een deel van de aanwezigen vanuit een regenbui naar Deventer kwam rijden was het uiteindelijk heerlijk weer.

buiten vergaderen  buiten vergaderen

Natuur benutten en niet uitputten

De bijeenkomst van de stuurgroep stond grotendeels in het teken van het thema natuur en zorg. Er werd stilgestaan bij de betekenis die de natuur heeft voor de gezondheid van mensen in vele vormen, de alsmaar groeiende berg wetenschappelijk bewijs daarvoor en het feit dat de provincie Overijssel een voorloper is om met diverse partijen met, soms op het oog ook tegengestelde belangen, stappen te maken naar duurzaam natuurbeheer. Hier op aansluitend waren we als Dimence Groep uitgenodigd om te vertellen wat de betekenis is van de natuur voor een GGZ- en welzijnsorganisatie als Dimence Groep en wat hierbij het belang is van de partnerschap Natuur voor Elkaar. We hebben uitgelegd hoe de positieve effecten van natuur op mentale gezondheid en welzijn binnen Dimence Groep onlosmakelijk verbonden zijn met de opdracht om duurzamer te gaan leven.

Mijn zorgen kunnen de boom in

Hierna was het tijd voor een rondleiding over het Brinkgreventerrein om te laten zien hoe dit er in de praktijk uitziet. Na een kort bezoek aan de Flora toog het hele gezelschap via de mooiste herfstboom van Deventer naar het Workhome. Dat is de plek waar Michel een eigen bezinningsplek heeft gerealiseerd. Michel legde uit waarom de bezinningsplek voor hem van grote betekenis is, wat hij allemaal heeft geleerd van het ontwerpen maken van de plek en hoe de overige bewoners van het workhome een gewenningsperiode steeds vaker gebruik maken van de plek. Meer weten hierover? Lees het hier

bezinningsplek
De bezinningsplek die door Michel is gemaakt, moest natuurlijk wel worden uitgetest

 

Hierna werd de weg vervolgd richting de groenstrook tussen het medisch centrum en gebouw Schroeder van der Kolk. Een hele goede plek voor Henk Brinkman, misschien wel degene die het Brinkgreventerrein het allerbest kent van ons allemaal, om uit te leggen hoe de manier waarop het terrein wordt beheerd steeds meer verandert richting beleving, natuurinclusief en duurzaam. Henk legde uit dat dit niet alleen zit in de keuze voor de gekozen planten en bloemensoorten, maar vooral ook in de manier waarop gebruikers van het terrein worden betrokken bij de ontwikkeling en het beheer. Met trots vertelde Henk hierbij over de eigen kleine schaapskudde van Dimence Groep die het terrein begraast.

zomerlinde
De zomerlinde met mondkapjes

Hierna was het tijd voor de enige “overdekte” activiteit van de hele middag. Het was de bedoeling om een digitale proeverij van allerlei mooie groene en natuurlijke initiatieven in de rest van de Dimence Groep:  De pluktuin in Raalte, de plantenbieb in Almelo, de buitenpsychologen, Stichting Life Goals, Opgeruimd staat Netjes en vergroeningsprojecten aan de Bagijnenstraat (Deventer) en Park Klokkenbelt (Almelo). Door tijdgebrek lukte dit echter niet. Gelukkig kunnen we de proeverij opsturen, zodat de stuurgroepleden er op een ander moment nog eens naar kunnen kijken. Wel werd zelfgemaakte vlog (met dronebeelden!) van Abel, een van de deelnemers aan het Bosproject, afgespeeld. Abel, die zelf ook deelnam aan de rondleiding, maakte op zeer invoelbare wijze duidelijk hoe belangrijk dit project en de natuur voor hem zijn.

HIER kun je de vlog van Abel bekijken.

De rondleiding werd afgesloten bij de zomerlinde die onlangs op het terrein is geplant. De zomerlinde, die mede mogelijk werd gemaakt door de provincie Overijssel, is hier geplant als een symbool voor de coronapandemie. Emma Wellenberg, stagiaire geestelijk verzorging vertelde dat er eerder die middag een ritueel had plaatsgevonden waarbij aanwezigen een tekst op een mondkapje konden schrijven en deze vervolgens in de boom konden hangen. Naast de veelzeggende tekst als “eindelijk weer ademen” had iemand ook opgeschreven “mijn zorgen kunnen nu de boom in”.

Op weg naar De Steerne voor een korte nazit gaf één van de leden van de stuurgroep misschien wel het grootste compliment van de hele middag aan Dimence Groep: “Aandacht voor de natuur zit echt in jullie genen”.