Column van Lieke Hovenga

21 oktober 2020

Mijn planten hingen er vaak bij als te gaar gekookte spaghetti'

Bij het thema ‘groen’ denk ik meteen aan mijn kamerplanten. Ik ben namelijk gek op planten. En mijn planten inmiddels ook met mij. We hebben wat mindere tijden gekend. Een aantal jaar geleden wist ik namelijk niet zo goed wat ik met een plant moest. Ik vond ze vooral mooi en zette ze dan ergens in huis neer. Eens per week een beetje water geven en klaar! Deze strategie bleek niet zo goed te werken. Mijn planten hingen er vaak bij als te gaar gekookte spaghetti.

Afijn, fast forward naar nu en mijn planten zijn dus nu ook blij met mij (heb ik horen fluisteren). Ik let op dat ik de juiste plant op de juiste plek zet, bijvoorbeeld in de zon, half zon of schaduw. Ook doe ik niet meer standaard één keer per week alle planten. Ik voel met mijn blote vinger de potgrond van elke individuele plant om te zien of er behoefte is aan water. Deze aanpak is tot op heden aan te bevelen voor alle startende plantenfanaten.

Ook maak ik mijn eigen plantenvoeding. ‘Hoe dan?!’ hoor ik je denken. Nou gewoon, met restafval. Stop met het weggooien van je bananenschillen! Bananenschillen zijn rijk aan kalium en fosfor en zijn daarom zeer geschikt om je planten een fijne boost te geven. Stop een aantal bananenschillen in een pot met water en laat deze zeker 48 uur staan. Vervolgens haal je de bananen eruit en vul je de pot aan met kraanwater. Geef je planten eens per maand water met dit ‘banenschilwater’ en ze zullen je dankbaar zijn!

Dus voor iedereen die zegt geen groene vingers te hebben is er geen excuus meer! Koop die kamerplanten en fleur je huis- en werkkamer op met wat groen. Omring je ook binnen met groen, het zal je welbevinden goed doen*!

*Maar echt, uit onderzoeken blijkt dat (kamer)planten een positief effect hebben op het welbevinden. Het verminderd vermoeidheidsklachten en zorgt voor een betere productiviteit (o.a. TNO, 2008; RUG, 2011; Alterra Wageningen UR, 2016)