Artikeldatum

Delen van Overvloed over de landsgrenzen heen

De eerste week van mei had ik het voorrecht de prachtige stad Praag te bezoeken. Ik was er voor een deel privé en op de woensdag stond er een werkbezoek gepland met de collega’s van BONA

Rijnlands werken ten top

Zoals jullie al in een eerdere blog hebben kunnen lezen heb ik  daar vanuit Dimence sinds 2 ½  jaar contact mee. Het ART-model  en de SRH-methodiek zijn de verbindende factoren.

Het doel van dit (voor) werkbezoek was om een indruk te krijgen van het aanbod van deze organisatie om van daaruit te kijken wat we in september kunnen gaan uitwisselen. Ik hoop dan samen met een groep collega’s officieel op werkbezoek te gaan.

Binnen BONA wordt zorg geboden vanuit het sociale domein en ook de financiering vindt van hieruit plaats. Dat maakt dat er vaak geld tekort is en er actief aan fondsenwerving wordt gedaan om alles te kunnen financieren. Dat klinkt niet direct als Overvloed…..dat klopt.

Maar wat ik wel aantrof was een enorme Overvloed aan gastvrijheid, passie, compassie, betrokkenheid, verbinding, lef en zo nog veel meer.

Wij spreken binnen Dimence over het Rijnlandmodel, dat we vanuit hier gaan werken. Nou BONA “is” het Rijnlandmodel in uitvoering ten top, zonder dat daar veel woorden ‘aan vuil’ gemaakt worden.  Ze doen het gewoon.  Ze volgen met vertrouwen het pad van de client. De kracht van het 1 op 1 contact, er zitten geen extra lagen binnen de organisatie die alle processen soms zo kunnen vertragen.

De compassie is duidelijk zichtbaar, wordt niet bedekt door overspannen regel- en wetgeving. De meest recente beweging is dat men het woord ‘patiënt/ client’ los wil gaan laten.  Van hieruit hoopt men nog meer naast de ander te gaan staan en maximale ruimte voor Verbinding te creëren. De basis voor het herstelproces van de cliënt. Alles valt of staat met de Verbinding, voelt de ander zich gezien, gehoord!

De metafoor van de olifant

Ik was o.a. op bezoek bij een Sheltered Housing project: ik zag daar een prachtige afbeelding op de muur hangen. Het was een project van het team dat beeldend in kaart had gebracht welke ontwikkeling men in wilde zetten, waar daar voor nodig is, welke kwaliteiten aanwezig zijn, etc. Dit inspireerde me.

Metafoor olifant

Eind mei was er  een teammiddag van afdeling Tollerink. Daar zijn we bezig met een doorontwikkeling, differentiatie wonen/ behandelen.

Ik heb er toen voor gekozen om deze beeldende werkvorm te gaan gebruiken. Als een eerst opmaat voor een ieder om mee te denken, wat is er al, wat kan blijven en wat hebben we nodig. De metafoor van de Olifant was hierbij de basis. Olifanten hebben een sterk karakter, gericht op anderen en sociaal hulpvaardig. Sterk karakter.

De kracht zit in het lijf en de poten, staat voor stevige basis van Tollerink, de slurf, oren en de oren voor de uitnodiging tot creativiteit, vernieuwing, buiten kaders durven denken en doen.

Echt fantastisch om te zien en te horen wat dit teweeg bracht. Veel creativiteit, verbinding, enthousiasme en prachtige en krachtige ideeën. Iedereen voelde zich actief betrokken.

Metafoor olifant

Wellicht ook voor jou en je team een idee om eens op een andere manier met elkaar in gesprek te gaan over missie, visie,  plannen, etc.

Heb je vragen naar aanleiding van mijn blog of heb je belangstelling om september aan te sluiten bij het werkbezoek, voel je uitgenodigd om met mij contact te zoeken

Jeannet Achterstraat ( j.achterstraat@dimence.nl