Expositieruimte

11 mei 2020

Naar aanleiding van het project 'kunst vanuit de bovenkamer' wordt hier de online expositieruimte ingericht. 

Project 9:

Origineel: Egon Schiele -  Felder Landschaft (Kreuzberg bei Krumau). Bewerking: Boaz (in het kader van een schoolopdracht).
 

Project 8:

Origineel: Popart Poster van Keith Haring. Bewerking: Levi en Boaz. Toelichting door moeder Wieke: Het is een schilderij van Keith Haring. Hij vond het een grappig schilderij en het leek hem leuk om deze na te maken. Zijn broer Levi zit in het rode pak en Boaz, die het idee heeft bedacht, zit in het blauwe pak. I.v.m. de anderhalve meter afstand kon hij niet andere mensen erbij vragen voor de andere figuren :(


 

Project 7:

Dit zelfportret van Frida Kahlo is geschilderd in 1940. Wat zo leuk is aan haar schilderijen is dat ze bol staan van de symboliek. Aan dit schilderij kun je afleiden dat dit een moeilijke tijd voor haar was. De zwarte kat staat voor het ongeluk, het zwarte aapje voor de duivel, ze draagt een doornenketting en de kolibrie welke staat voor de liefde, hangt dood om haar nek. De nieuwe versie is een stuk vrolijker geworden; waarschijnlijk wil de gouden aap wil niets weten van de ellende, de kat is blij, de doornen bestaan niet meer, en de kolibrie zal wel weggevlogen zijn ;-)

Project 6:

Origineel: Mona Lisa – Leonardo da Vinci (rond 1505)
Bewerking gemaakt door Ismet, patiënt bij het Workhome in Deventer
Mijn schilderij heeft de titel “Mona Lisa met fietstassen”.

Project 5: 

Origineel – Les Alyscamps, een laan in Arles – Vincent van Gogh (1888) 
Bewerking gemaakt door Pascal, patiënt bij het workhome in Deventer
Ik imiteert vaker bekende schilderijen, geheel mijn eigen eigen stijl. Deze maakte ik met viltstift. Ik koos voor dit schilderij omdat er bomen en gras op staan. 

Project 4:

Origineel – De Kat van Karel Appel (1951)
Bewerking gemaakt door Melanie, patiënt bij het Workhome Deventer 
Waarom ik het schilderij heb nagemaakt? Het is gewoon een mooie poes, die heeft altijd 4 poten en een ogen en een neus. Ik vind de kleuren mooi. Ik vindt die mezelf eigenlijk een beetje mooier dan het origineel. 
 

  

Project 3: 

Bij de vraag welk kunstwerk ik eens zou gaan namaken, schoot als eerste het schilderij van Johannes Vermeer door mijn hoofd. 'Het meisje met de parel' heeft voor mij niet perse een diepe betekenis, maar het is een enorm bekend werk en ik heb dat altijd al fascinerend gevonden. Met name omdat het meisje geen parel draagt (als je goed kijkt zie je dat de oorbel van een ander materiaal is). Het namaken van de pose van het meisje is nog niet zo gemakkelijk als het lijkt. De positie van haar lichaam, maar ook de verveelde gezichtsuitdrukking was nog best moeilijk om na te doen.

Project 2:

Ik heb er voor gekozen om de stier van Picasso te “herschilderen”. De Stier, of eigenlijk de Stieren van Picasso, zijn een elf tal schilderijen/tekeningen van Pablo Picasso, waarin hij het dier steeds meer tot de essentie probeert terug te brengen. Dit is de laatste tekening van de 11, waarin Picasso de stier in een paar lijnen weergeeft. Ik vind tot de essentie komen iets moois, maar soms ook moeilijk.

Als materiaal heb ik gekozen voor de blikjes van Red Bull (rode stier) die ik tijdens het oprapen van zwerfafval in de berm van de N337 tussen Deventer en Herxen heb verzameld. Wat me opvalt is dat juist het percentage Red Bull blikjes erg hoog is. Op deze manier maak je van rotzooi in zekere zin nog een beetje een kunstbende.

Overigens hebben mijn buurjongens van 11 en 9  jaar het schilderij voor het grootste gedeelte gemaakt. KKD is de verwijzing naar de letters van onze achternamen.

 

Project 1: 

Geraakt door een "performance poetry" door Joel McKerrow stuitte Anneke Blok tijdens haar zoektocht naar meer op een film van Joy Prouty "Daffodils". Voorgedragen en verbeeld in een film, laat het heel mooi het proces ervaren van donker naar licht, van aarde naar lucht, van innerlijk verdriet naar geven aan een ander, van reflectie op jezelf. 'Het proces is de sleutel en wat is er nu mooier dan samen dit proces te ervaren. Samen met Henriëtte Rutten laat ik het maakproces zien van onze verbeelding van dit gedicht, als een gezamenlijke performance.'

Klik hier voor de korte film “Daffodils” 

Klik hier voor de interpretatie van Henriette en Anneke