Artikeldatum

Joodse oorlogsslachtoffers Brinkgreven

Op 13 april 1943 zijn door de Duitsers dertien joodse patiënten van het terrein van Brinkgreven weggevoerd en gedeporteerd naar Westerbork. Allen zijn uiteindelijk vermoord: elf in Sobibor op 23 april, één in Sobibor op 30 april, en één van hen in Auschwitz op 23 september van datzelfde jaar 1943.

Tot nu toe is door de jaren heen aan dit gebeuren weinig aandacht besteed en onder andere de Dimence Groep (waar Brinkgreven onder ressorteert) vond dat het tijd is om dit alsnog te doen. In 2018 werd er daarom voor elke weggevoerde patiënt een struikelsteen gelegd op het terrein van Brinkgreven. Het is in dat jaar precies 75 jaar geleden dat de patiënten weggevoerd en vermoord zijn.

Twee leden van de werkgroep Struikelstenen in Deventer en een oud-werknemer van Brinkgreven hebben zich intensief beziggehouden om het verhaal boven water te krijgen. Zij hebben veel persoonlijke gegevens verzameld over de betreffende joodse mensen en deze zijn daarmee uit de anonimiteit gehaald en hebben als het ware weer een gezicht gekregen.

Lees hier een uitgebreider verslag van de wegvoering van de Joodse patiënten van Brinkgreven op 13 april 1943