Artikeldatum

Kunstwerk Zonnemaan weer in volle glorie te zien én met hazenleger

In de zomer van 2018 is het kunstwerk Zonnemaan van Jan van IJzendoorn opgeleverd. Het kunstwerk Zonnemaan is het resultaat van een particulier initiatief. ‘Zonnemaan’ is een pleidooi voor tolerantie; het brengt tegengestelden in harmonie bij elkaar. Een thema dat relevanter lijkt dan ooit.
Het beeld is in de afgelopen maanden hersteld door de kunstenaar Jan van IJzendoorn. Dit was nodig omdat de toplaag losliet door een probleem met het materiaal. Het ziet er nu weer als nieuw uit!
Blijkbaar voelen hazen zich thuis bij dit kunstwerk (waar een bronzen haas bovenop zit); zij hebben onder het werk  een leger gegraven.

Brinkgreven
Het kunstwerk staat op het terrein van Brinkgreven in Schalkhaar. Dimence Groep heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het park om meer buitenstaanders te laten meegenieten van het vroegere Brinkgreven-terrein en vooroordelen over psychische ziekten weg te nemen.
De gebouwen van Dimence Groep liggen in een ruim opgezette groene omgeving. Het terrein heeft onder andere een kinderboerderij en een restaurant (de Steerne) en is vrij toegankelijk voor omwonenden en bezoekers.
Het landgoed biedt al sinds 1894 plek aan de zorg voor patiënten binnen de geestelijke gezondheidszorg. Het kunstwerk Zonnemaan past mooi bij de doelstellingen van Dimence Groep en draagt bij aan het openbare karakter van het park. Het beeld is door de particuliere opdrachtgevers, die in de buurt wonen, geschonken aan Dimence Groep. De opdrachtbegeleiding was in handen van Kunstenlab.

Zonnemaan
Het kunstwerk van Jan van IJzendoorn is een pleidooi voor tolerantie en relativeert de vele problemen en wrijvingen in de hedendaagse samenleving vanuit de overtuiging dat extremen tot niets leiden. Het werk brengt tegengestelden bij elkaar in een harmonisch, poëtisch verband; schildpad en haas - langzaam en snel, zon en maan – dag en nacht.

Het beeld is samengesteld uit drie onderdelen. In het gras ligt een grote bol met daarop een sterschildpad. Op z’n rug zit een rustende haas onder een parasol. In de grote bol zie je de maan. De sterschildpad is een diersoort die ook een relatie heeft met de kosmos. De trage schildpad wordt gezien als de drager van het aardse bestaan. In een bekende fabel verliest de haas het in een wedloop van de schildpad. De haas zit hier met een elegante parasol op het schild loom in de zon. De haas is in veel oude culturen een 'maandier'. De grote bol raakt het grasveld maar net en lijkt zo weg te kunnen rollen als de schildpad begint te lopen.

De zon, de aarde en de maan zijn hemellichamen die bij elkaar horen. In dit beeld is ook een kleine zonnewijzer verwerkt: het goudkleurige puntje van de parasol wijst de tijd aan.