Artikeldatum

Dierenvriendschap

Dierenvriendschap

Ik kon er niet aan ontkomen. In de winter ben ik lid geworden van Netflix met de lockdown-maatregelen als excuus. Als buitenmens voelt dat toch wel bezwaard. Waarom lui op de bank turen naar de TV. Is dit wel goed voor mijn groene bovenkamer? Maar gelukkig biedt Netflix ook veel groen vermaak. Mijn zoon attendeerde me op een indrukwekkende natuurdocumentaire: “My octopus teacher”.

In deze film heeft filmmaker en natuuronderzoeker Craig Foster een burn-out en keert hij terug naar zijn roots. In de zee in de buurt van Kaapstad gaat hij, net als vroeger, weer duiken zonder zuurstof. Hij ontdekt een vreemde wirwar van schelpen op de zeebodem. Het blijkt een octopus te zijn die de schelpen gebruikt als camouflage. Craig raakt geïnteresseerd en volgt een jaar lang deze octopus. De documentaire is vol met ongelooflijke onderwaterbeelden waarin de octopus zowel roofdier als prooi is en waarin Craig en de octopus echt contact met elkaar maken. Craig ontdekt hoe veelzijdig en intelligent dit dier is en ontwikkelt een vriendschapsband. In de documentaire vertelt Craig hoe hij hiermee zijn eigen leven weer opbouwt. Wanneer de octopus een natuurlijke dood sterft als ze jongen voortbrengt is de filmmaker oprecht aangedaan. De octopus heeft niet alleen zijn leven rijker gemaakt maar ook gezorgd dat hij de relatie met zijn zoon weer versterkt. De prachtige documentaire met een scenario van James Reed maakt het tot een persoonlijk en menselijk verhaal. Heel symbolisch eindigt de documentaire met de vondst van één van de piepkleine nakomelingen van de octopus door de zoon van Craig.

Octopus

Mijn zoon zit nu voor 9 maanden in de jungle van Oeganda waar de grootste chimpanseekolonie van de wereld leeft. Hij onderzoekt de interactie en communicatie tussen moeder en kind door dagelijkse observaties. In tegenstelling tot de documentaire moet hij op professionele wijze afstand houden om het natuurlijke gedrag niet te verstoren. Hij loopt zelfs met een dubbel mondkapje door de hete jungle zodat hij de apen nooit kan besmetten. De vele observaties moeten uiteindelijk leiden tot meer begrip van het gedrag van deze mensapen.

Op dit moment is in dezelfde jungle ook een Britse filmploeg actief en moet dit een nieuwe documentaire opleveren met een scenario van dezelfde James Reed. Een eerdere documentaire “Rise of the Warrior Apes”  – nog steeds te zien op YouTube -  toont de hiërarchie bij mannelijke chimpansees en hun agressieve gedrag. Ook hier delen de onderzoekers hun persoonlijke ervaringen en zijn ze oprecht aangedaan bij de dood van één van de hoofdrolspelers.

Apen

Dat je ongelooflijk plezier kan beleven aan dieren is voor mij vanzelfsprekend. Zo zijn niet voor niets onze huisdieren ontstaan. De vriendschap met wilde dieren is wel heel bijzonder. Kun je door het observeren in de natuur een echte vriendschapsband opbouwen die voor beiden zinvol is? Zo’n band heb ik nooit kunnen opbouwen ook al geniet ik volop als ik buiten vertrouwde beesten zie in de natuur. De observaties in de natuur raken me en maken mijn leven zinvol. Ik ben razend benieuwd naar de ontdekkingen en ervaringen van mijn zoon. Wat kan ik van hem leren? Wie weet komen deze lessen ooit op Netflix?

 

André van Boekholt