Artikeldatum

Vergroenen met positieve energie

Hey DuurSame collega,

Dit is alweer de derde blog die ik uitbreng als ambassadeur van DG DuurSaam. Het is eind januari wanneer ik dit schrijf en buiten schijnt de zon en het is ruim 10 graden. De zon neemt toe aan kracht, de temperatuur loopt op. Bomen en struiken krijgen knoppen en af en toe hoor je al een vroege vogel fluiten. De donkere maanden lopen op hun einde en je kunt de lente bijna ruiken. Heerlijk!

Het gevoel van lente brengt allerlei energie en emoties met zich mee. Voor mij vooral positieve energie en emoties, hopelijk voor jou ook. Deze gevoelens worden bij mij versterkt door activiteiten die ik onderneem of kennis die ik opdoe. Wandelen over de dijk langs de IJssel met mijn hond terwijl de zon op mijn gezicht schijnt en een fris windje mijn neus wat laat snotteren. Een lunchwandeling met een collega of een kennismaking met een cliënt tijdens een parkwandeling. Ik word er blij van!

Wat mij ook positieve energie geeft is die bijeenkomst van vorige week, gehouden door de IVN als kick-off van de module Groene GGZ. Wanneer ik hier aan terugdenk word ik enthousiast van de mogelijkheden om de ggz te vergroenen. Binnenkort zullen er praktische vaardigheden en tastbare ideeën en kennis worden gedeeld met hen die hierin zijn geïnteresseerd.

Ik hoor je denken: “Even een stapje terug Tim! IVN, Groene GGZ… waar heb je het over?” Sorry, ik zal je meenemen. De IVN is een organisatie die jong en oud laat beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Ze inspireren met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zij zijn samen met een groot aantal ggz-instellingen (ook de Dimence Groep natuurlijk) en andere ketenpartners het initiatief: de Groene GGZ gestart. Dit initiatief heeft dus een module opgeleverd en hierin worden verschillende documenten met vaardigheden, kennis en activiteiten gedeeld. Een voorbeeld van zo’n document vind je in de link onderaan deze blog!

Wat mij nu zoveel positieve energie hierdoor geeft, zijn de mogelijkheden om deze dingen toe te passen binnen onze organisatie. Nee, je hoeft als verpleegkundig specialist echt niet al je cliëntcontacten in het park of in het bos te houden. En nee, de systeemtherapeut hoeft familie opstellingen niet met dennenappels te gaan maken. Wat wel kan is voorstellen om af en toe een cliëntafspraak te eindigen met een korte wandeling om daarna afscheid te nemen. Of gebruik te maken van de buiten-vergaderplek op het Brinkgreven terrein in Deventer.
Vraag je collega eens mee naar buiten voor een wandeling en bespreek hoe jij / jullie het werk kunnen vergroenen.

5 praktische ideeën voor het vergroenen van je werk:
5x meer natuur in je GGZ-behandeling - IVN

Laat je het weten hoe het vergroenen gaat?

DuurSame groet,
Tim Lek

Aanbod titel - De Groene GGZ (ivn.nl)
De Module Groene GGZ is beschikbaar vanaf 26 februari om te downloaden.