Artikeldatum

De achterkant van kennis begrijpen

Synergie tussen Opleidingen en Onderzoek

Dimence Groep is binnen de sector één van de grootste opleidingsinstellingen en biedt stages, beroepsopleidingen, basis- en specialistische opleidingen. Onderdeel van al deze opleidingen is onderzoek doen. Zonder opleiding en onderzoek zou Dimence Groep Dimence Groep niet kunnen zijn.
We hebben vier specialistische opleidingen: de opleiding tot psychiater (A-opleiding), de opleiding tot GZ-psycholoog,  Klinisch Psycholoog, Klinisch Neuropsycholoog of Psychotherapeut (P-opleiding), de opleiding tot Verpleegkundig Specialist ggz (VS-opleiding) en de opleiding tot Verslavingsarts (VA-opleiding). De Commissie Wetenschappelijk Onderzoek (CWO) speelt een belangrijke rol. Daar komen opleiding en onderzoek samen. En dat is de reden van Diana Westerkamp (coördinator onderzoek CWO) en Derek Strijbos (A-opleider en psychiater) een gezamenlijke stand bemannen tijdens de week van Delen, Ontmoeten en Verrassen.

Wat doet de Commissie Wetenschappelijk Onderzoek

De Commissie Wetenschappelijk Onderzoek (CWO) stimuleert en ondersteunt medewerkers die geïnteresseerd zijn in wetenschappelijk onderzoek. Ze beoordeelt alle onderzoeken binnen de Dimence Groep en adviseert de raad van bestuur. Al het wetenschappelijk onderzoek binnen Dimence Groep heeft als overkoepelend thema ‘Waarden georiënteerde zorg’ en is ondergebracht in vier onderzoekslijnen: (1) Gepersonaliseerde zorg en Zelfmanagement, (2) Preventie en levensloop, (3) Positieve gezondheid en (4) Gezondheidstechnologie.
De CWO denkt mee op welke manier een onderzoeksvraag past binnen deze vier onderzoekslijnen en matcht onderzoeksvragen met studenten of opleidelingen. De CWO helpt bij het vertalen van ideeën naar onderzoek en faciliteert dit.

Het gaat om het verbeteren van zorg en organisatie

Tot nu toe weten medewerkers die graag onderzoek willen doen en mensen die in opleiding zijn de CWO te vinden. Dat is mooi, maar Diana en Derek denken dat het beter kan. Op allerlei plekken in de organisatie werken mensen die ideeën hebben over hoe we kunnen verbeteren en die innovaties uitproberen. Wanneer ook zij zich melden dan kunnen we onderzoeken of hun ideeën in de praktijk ook werken en of de zorg erdoor verbetert. De ideeën hoeven helemaal niet groots en meeslepend te zijn, om interessant en nuttig onderzoek op te zetten. Ze geven wat voorbeelden: ‘Binnen een team gebruiken cliënten het Vaardighedenweb en wordt onderzocht wat cliënten ervan vinden. Zo krijg je een wetenschappelijke basis onder je praktijk en kan je de interventie ook uitdragen naar andere teams’. Een Verpleegkundig Specialist in opleiding doet op dit moment onderzoek naar de behoeften van naasten bij een Zorg AfstemmingsGesprek (ZAG) gesprek. Onlangs is er een arts in opleiding tot specialist (AIOS) afgestudeerd die, geïnspireerd door zijn ervaringen als arts in het buitenland, op het idee kwam om onderzoek te doen naar Aanhoudend Lichamelijke Klachten (ALK) bij mensen met een migratieachtergrond. Niet al het onderzoek is overigens gericht op zorginhoudelijke vraagstukken. De vraag kan ook gericht zijn op organisatievraagstukken. Een AIOS doet onderzoek naar het verloop van het transitieproces van AIOS naar psychiater. Hij onderzoekt hoe de organisatie deze transitie kan vergemakkelijken. En dat is van belang om aanstaande psychiaters te ondersteunen en behouden.

Innoveren kunnen we allemaal

Derek en Diana willen innoveren en onderzoek doen graag toegankelijker maken. Hun boodschap is: ‘Je kunt zelf innoveren. Je hoeft niet te wachten op een opdracht van bovenaf. Medewerkers hebben een heel goed beeld hoe zorg beter kan. Door goede praktijkvoorbeelden te onderbouwen met onderzoek, kom je er achter of iets ook echt werkt en ontstaat er een goede basis om deze praktijk te verbreden’. Dit betekent niet dat iedereen die een innovatief idee heeft, zelf onderzoek moet gaan doen. Het gaat erom dat je bewust nadenkt over het verbeteren van de zorg, hoe je dat kunt onderbouwen en vervolgens verbreden. Ze nodigen medewerkers uit hun ideeën en goede praktijkvoorbeelden te bespreken met de CWO, zodat zij kunnen meedenken hoe en door wie er onderzoek naar gedaan kan worden. Er zijn altijd mensen in opleiding die voor hun studie op zoek zijn naar een interessante onderzoeksvraag. De CWO kan de vraag en aanbod aan elkaar koppelen.

"Je kunt zelf innoveren. Je hoeft niet te wachten op een opdracht van bovenaf"

Verwonder je en wees nieuwsgierig

Derek houdt een warm pleidooi om met z’n allen meer onderzoeksminded te worden: ‘Verwonder je, sta open voor wat je nog niet weet, heb een open houding en durf dingen te doen. Deze houding is zowel bij onderzoek als bij opleiding belangrijk. Dat verbindt onderzoek en opleidingen’. Hij vindt het belangrijk dat medewerkers ‘de achterkant van kennis leren begrijpen’: ‘Alles wat we leren berust ergens op, ga daar naar op zoek, wees nieuwsgierig. Jonge mensen barsten vaak van de goede ideeën. Ze verwonderen zich over zaken. We willen juist hen uitnodigen hun stem te laten horen’.
Diana en Derek willen graag overbrengen dat leren, innoveren en onderzoeken leuk is, het maakt je werk interessant en zorgt er voor dat er je steeds beter in wordt.

cwo

 

Samen werken aan verbeteringen

De CWO en opleidingen zijn al nauw met elkaar én met (onderzoeks)partners in het land verbonden. Met het samenwerkingsverband Volante kijken ze naar onderwerpen die samen opgepakt kunnen worden zoals onderzoek doen naar ‘betekenisvolle uitkomsten’. Binnen het RGOc (Rob Giel Onderzoekscentrum; samenwerkingsverband tussen Universitair Centrum Psychiatrie, GGZ Friesland, GGZ Drenthe, Lentis, Dimence Groep en Mediant) trekt Dimence Groep samen op in wetenschappelijk onderzoek, onder meer op het gebied van psychose en ouderen. Daarnaast is er samenwerking met de Universiteit Twente, de Vrije Universiteit Amsterdam, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Rijksuniversiteit Groningen.
Samen zoeken Derek en Diana ook steeds meer verbinding met de organisatieonderdelen binnen Dimence Groep die zich bezig houden met innovaties zoals Team I (Innovatie) en Impluz.

Alle leuke ideeën zijn welkom

Tijdens de week van Delen, Ontmoeten en Verrassen staan Derek en Diana klaar om alle leuke ideeën van medewerkers te horen en erover in gesprek te gaan. Hoe kunnen we zorg hiermee verbeteren? En hoe kunnen we dat op een goede manier onderzoeken? Hoe het programma er precies uit zal gaan zien is voor henzelf ook nog een verrassing. In ieder geval kan je bij hen horen en zien wat er vanuit de CWO en Opleidingen allemaal gebeurt.