Artikeldatum

Gezamenlijk bouwen aan een vernieuwde GGZ

Op de Volantedag van 31 mei in Deventer kwamen Dimence Groep, GGZ Noord-Holland-Noord en GGzE samen om over ‘Gezamenlijk bouwen aan een vernieuwde ggz’ te praten. Naast inhoudelijke vraagstukken stond de toekomstbestendigheid van de ggz hoog op de agenda. Waar lopen we tegenaan en hoe gaan we daarmee om? En hoe verhouden al de die nieuwe ontwikkelingen zich tot bijvoorbeeld het Integraal Zorgakkoord? Volante speelt in Nederland een belangrijke rol bij kwaliteitsverhoging en innovatie van de geestelijke gezondheidszorg.

Marco Verheul, bestuurder Dimence Groep trapte de dag af: “Hoe kunnen we focus krijgen om waarde toe te voegen aan zorg voor cliënten? Als Volante zijn we groot genoeg om ertoe te doen, en klein genoeg om dingen in beweging te zetten.”

Politicoloog, bestuurskundige en publicist Tim ‘S Jongers focuste op de kloven die door onze samenleving lopen. Zoals die tussen 'hoopvollen’ en ‘hooplozen’. Hij gaf iedereen een realiteitscheck door te vertellen waarom goedbedoeld beleid vernederend uitpakt voor mensen met bestaansonzekerheid.

Uit het rapport ‘Ggz uit de knel’ benoemde programmahoofd Hans Kroon van het Trimbos-instituut zes bouwstenen voor een breder perspectief op mentale gezondheid en psychisch lijden. Sommige zaken stonden 30 jaar geleden al in de beleidsplannen. “Eigenlijk weten we de oplossingen allemaal al, maar hoe voorkomen we een herhaling van zetten?” Hans drukte ons met paradoxale eyeopeners met de neus op de feiten. Lees hier zijn presentatie.

“We kunnen niet alles medisch oplossen dat geen medische origine heeft”, aldus de derde spreker Floortje Scheepers; psychiater, wetenschappelijk directeur bij Kenniscentrum Phrenos en hoogleraar ‘Innovatie in de ggz’ aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. “Problemen in de ggz: doorgaan op de oude voet is geen optie. Let op de kracht van falen. Want waar niets mag mislukken, kan niets nieuws ontstaan.”
In haar presentatie lees je meer over de rol van zogenoemde boundary objects in verandertrajecten.

Welke tip hebben de drie sprekers voor Volante?
Hans hoopt dat Volante docenten gaat toerusten om leerlingen/studenten te leren hoe zij kunnen omgaan met de kwetsbaarheden rondom mentale gezondheid in de samenleving. De tip van Tim: “Meer samenwerken met de samenleving en mensen met ervaringskennis in plaats van het zelf te willen fixen.” En Floortje raadt Volante aan om een burgerforum te organiseren. Om van te leren en verbeteringen op te halen.

Kortom: een inspirerende dag met nuttige informatie en waardevolle contacten!