Artikeldatum

Loslaten

Een jaar geleden nu, kwam het tot een einde.

De relatie tussen jou en je man was ernstig verstoord.  Aangemoedigd door een goede vriendin heb jij de stap durven nemen en bent bij hem weggegaan. De relatie is verbroken en je hebt een scheiding aangevraagd. Als je hem tegenkomt doet hij of er niets is veranderd. Hij wil vrienden met je blijven en probeert contact met jou te leggen via gezamenlijke vrienden. De meeste spullen van hem heb je inmiddels weg gedaan, maar de tatoeage met zijn naam staat nog steeds op je lichaam. Het geeft je het gevoel nog steeds zijn bezit te zijn.

Hoewel jij probeert verder te gaan met je leven, is hij nog elke dag bij je.  In je gedachten hoor je nog steeds de nare dingen die hij elke dag tegen je zei; “jij bent niets waard” “niemand moet jou” “je bent niet te vertrouwen”. Het maakt je verdrietig en je voelt je klein als je dit door je gedachten gaat. De dingen die je van hem moest doen en die niet oké waren, zie je nog steeds voor je. Vooral als je alleen bent, heb je hier veel last van. Nu hij weg is ben je op zoek naar een manier om zelf je leven in te vullen. Dat valt niet mee.

Je probeert het huis waar je samen in hebt gewoond een ‘make over’ te geven. Je richt het in op je eigen manier, zodat jij je er prettig voelt. Hij is niet helemaal weg. Het huis zit nog vol herinneringen, goede en slechte. Dit maakt het moeilijk om alleen thuis te zijn. Vooral ‘s avonds mis je de aanwezigheid van mensen om je heen.  Als je alleen bent ga je teveel nadenken en piekeren. Je hoort zijn woorden weer in je hoofd en kan ze moeilijk stoppen. Je gaat aan jezelf twijfelen en komt niet tot rust. Soms gaat dit zo ver dat je de rust zoekt in drugs en niet meer wil leven.

Het helpt je om mensen om je heen te hebben. Gelukkig heb je een goede vriendin die jou steunt en bij wie je afleiding kan vinden. Ze geeft jou het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Ook je kat geeft troost en warmte.  Veilig voel je je nog lang niet. Als je ‘s avonds voetstappen hoort op de galerij, ben je nog altijd bang dat hij binnen komt lopen. Ondanks een dubbel slot op de deur.

Het is lastig voor je om te praten over de periode dat je samen was met hem. Je schaamt je voor wat er is gebeurd en voor wat hij je heeft aangedaan. Maar je schaamt je nog het meeste voor jezelf, dat jij dit hebt laten gebeuren. Dat je afhankelijk van hem bent geweest die lange periode. Dat je hem misbruik van jou hebt laten maken. Dat je niet sterk genoeg was hem te weerstaan.  We proberen jou te steunen en ons te richten op wat er goed gaat. De dingen die wel lukken.

Wij zien dat de relatiebreuk een positieve invloed heeft op jou. Er is minder spanning, er zijn minder excessen in gebruik van drugs en van agressie. Wij zien meer stabiliteit en hebben beter contact met jou. Hoewel wij dit zien en ook vaak tegen jou zeggen, voelt je dit nog lang niet nog altijd zo. Zelf opnieuw je leven invullen kost je veel energie.

Vandaag rijden we met jou naar de stortplaats. Spullen van hem, en dingen die je herinneren aan de tijd met hem, het gaat allemaal weg. Het is tijd voor een nieuwe start. Nu deze last ook weg is hopen we dat er ruimte is om je te richten op je eigen leven.