Refereeravond donderdag 9 februari 2023

refereeravond

Datum:                                   donderdag 9 februari 2023
Locatie:                                 De Steerne in Deventer (Nico Bolkesteinlaan 1)
Ontvangst met maaltijd:   17:30 uur
Start lezing:                          18:15 uur

Deze bijeenkomst is alleen fysiek te volgen.

​Programma:

17:30 uur - 18:10 uur: Ontvangst met maaltijd
18:10 uur - 18:15 uur: Welkom door dr. D.W. (Derek) Strijbos, opleider psychiatrie Dimence Groep
18:15 uur - 19:15 uur: Affectfobietherapie: een integratieve behandeling voor angst- en depressie en cluster C persoonlijkheidsstoornissen | dr. Quin van Dam
19:15 uur -  19:30 uur: Korte pauze
19:30 uur - 20:30 uur: Sloof of femme fatale? Over transitionele ruimte en geheimen als mogelijkheid tot experimenteren in een psychoanalyse | Sylvia Janson

Sprekers:

  • Dr. Quin (Q.D.) van Dam, klinisch psycholoog, psychotherapeut, supervisor AFT en NVPP.  Hij heeft een eigen praktijk in Reeuwijk en verzorgt onderwijs over AFT en over existentiële vragen (doodsangst en betekenisgeving) in de therapie. 
  • Sylvia Janson is klinisch psycholoog, psychotherapeut, psychoanalytica, supervisor en leertherapeut. Zij is vrijgevestigd in Leeuwarden. 

Abstract:

Affectfobietherapie: een integratieve behandeling voor angst- en depressie en cluster C persoonlijkheidsstoornissen | dr. Quin van Dam
Gevoelens geven energie en kleur aan ons leven, helpen om de juiste keuzes te maken, dicht bij anderen te zijn en grenzen te stellen als dat nodig is. Maar gevoelens kunnen ook beangstigend zijn, bijvoorbeeld als we vrezen overweldigd te worden door wat we ervaren, of geleerd hebben dat emoties er niet mogen zijn. Dan kunnen we bang worden voor wat we voelen, en een zogenoemde emotie- of affectfobie ontwikkelen. We trekken ons terug, vervreemden van anderen, durven niet meer kwetsbaar te zijn en missen plezier in ons leven.  

Doordat we onze gevoelens hebben weggestopt verdwijnt ook onze spontaniteit, en kunnen we last krijgen van spanning, onrust, een moe, somber en uitgeput gevoel en vage lichamelijke klachten. We worden ontevreden over ons werk of onze relaties en durven ons daarin niet te laten gelden.  

In zulke gevallen is een therapie die focust op de angst voor gevoelens behulpzaam.  
Affectfobietherapie (AFT) - ontwikkeld door Leigh McCulough - heeft als doel emoties weer toe te laten en te leren hanteren.  AFT is gebaseerd op het idee dat veel vormen van psychopathologie geworteld zijn in een angst voor gevoelens: een affectfobie. Zo kan de vermijdende persoonlijkheidsstoornis voortkomen uit een affectfobie of angst voor nabijheid. AFT richt zich op de onderliggende oorzaak of de bron van de symptomen: de affectfobie van de behoefte aan nabijheid. 

Sloof of femme fatale? Over transitionele ruimte en geheimen als mogelijkheid tot experimenteren in een psychoanalyse | Sylvia Janson
In deze lezing bespreek ik een psychoanalyse van vier keer per week. Het betreft een 38-jarige vrouw, Betty, die naast haar baan en de zorg voor haar zoontje een geheim leven leidt. Zo probeert zij een dwingende behoeften aan contact, geborgenheid  en leegte op te vullen, maar ze voelt zich eenzaam en somber en is niet in staat een relatie aan te gaan. Haar geheime wereld, die zich bij Betty afspeelt op internet, kan gezien worden als symptoom van een gestagneerde ontwikkeling, met name rond afhankelijkheidsconflicten. Deze afgesplitste wereld belemmert haar om tot bloei te komen, maar - zo blijkt na verloop van tijd in de psychoanalyse – het blijkt ook een wereld die ruimte geeft voor ontwikkeling. Juist vanwege het geheime en transitionele karakter dat internet biedt, kan zij haar masochistische en narcistische fantasieën verkennen en experimenteren met zichzelf.  

Ik ga in op het verloop van Betty’s psychoanalyse en bespreek de betekenis van het concept transitionele ruimte en de functie die transitionele fenomenen en transitionele objecten hebben binnen de ontwikkeling van volledige afhankelijkheid naar gesepareerdheid. Geconcludeerd wordt dat haar geheime wereld, die zij in toenemende mate kon bespreken in de analyse, haar heeft geholpen zich te bevrijden uit een gevangenschap van verongelijktheid en verlammende gevoelens van afhankelijkheid en leegte.  

Er is accreditatie aangevraagd bij de NVvP en het register voor Verpleegkundig Specialisten. U kunt zich uiterlijk tot woensdag 8 februari a.s. om 13:00 uur aanmelden.

Mocht je problemen ondervinden bij het aanmelden, neem dan contact met Denise Dorgelo op via: 038 - 469 10 17.  

Meld je aan